bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Ryż po kozacku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryż w troszeczkę innym wydaniu. Smacznego

Ryż po kozacku

Składniki:

Ryż po kozacku

 

  • 20 dag ryżu,
  • 1/2 l wywaru z mięsa lub kości,
  • 20 dag cebuli,
  • tłuszcz,
  • 10 dag boczku wędzonego (ugotowanego),
  • 10 dag kiełbasy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz i bułka tarta do naczynia,
  • 5 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Ryż po kozacku
Ryż opłukać, zalać wywarem, zamieszać, przykryć i ugotować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półplasterki, usmażyć. Boczek i kiełbasę pokrajać w paseczki. Do wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą naczynia włożyć doprawiony ryż, przekładając go boczkiem i kiełbasą; wyrównać powierzchnię, obłożyć cebulą, posypać starty serem i zapiec.