edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ryż smażony z jajkiem i zieloną czubrycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jedzonko, które zupełnie „nie wygląda”, ale ładnie pachnie i dobrze smakuje.

Ryż smażony z jajkiem i zieloną czubrycą

Składniki:

Ryż smażony z jajkiem i zieloną czubrycą

 

  • 1 szklanka „wczorajszego” ryżu ugotowanego z dodatki kostki bilionowej do makaronu, ryżu i ziemniaków
  • 1 duże jajko – u mnie od kury „grzebiącej”
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż smażony z jajkiem i zieloną czubrycą
Jajko wybiłam do miseczki, roztrzepałam dokładnie ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem i zieloną czubrycą. Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam na nią ryż i podlałam minimalną ilością wody – tyle tylko, żeby ryż odzyskał wcześniejszą wilgotność. Kiedy dokładnie się zagrzał, wlałam roztrzepane jajko i na wolniutkim ogniu mieszałam aż się ścięło. Zjadłam posypany natką pietruszki z dodatkiem sałatki z pomidorów i cebuli.