Sposób przygotowania:
Ryż truskawkowo-pomarańczowy
1. Ryż gotujemy na mleku, dodając szczyptę soli i cukier do smaku. Gotujemy 30 minut.
2. Masło roztapiamy. Mieszając, wsypujemy mąkę i powoli podgrzewamy, aby zasmażka się zrumieniła. Wlewamy sok pomarańczowy i mieszając, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, sos miksujemy z żółtkiem, aż nabierze gładkiej konsystencji.
3. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Większe owoce kroimy. Truskawki posypujemy cukrem, mieszamy. Pomarańcze kroimy. Ryż mieszamy z sosem pomarańczowym i truskawkami. Dekorujemy cząstkami pomarańczy.
Smacznego!
2. Masło roztapiamy. Mieszając, wsypujemy mąkę i powoli podgrzewamy, aby zasmażka się zrumieniła. Wlewamy sok pomarańczowy i mieszając, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, sos miksujemy z żółtkiem, aż nabierze gładkiej konsystencji.
3. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Większe owoce kroimy. Truskawki posypujemy cukrem, mieszamy. Pomarańcze kroimy. Ryż mieszamy z sosem pomarańczowym i truskawkami. Dekorujemy cząstkami pomarańczy.
Smacznego!