tomek458

tomek458

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Ryż truskawkowo-pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo lekkie i pyszne danie z owocami. Bardzo łatwo je przygotować. Polecam każdemu.

Ryż truskawkowo-pomarańczowy

Składniki:

Ryż truskawkowo-pomarańczowy

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż truskawkowo-pomarańczowy
1. Ryż gotujemy na mleku, dodając szczyptę soli i cukier do smaku. Gotujemy 30 minut.

2. Masło roztapiamy. Mieszając, wsypujemy mąkę i powoli podgrzewamy, aby zasmażka się zrumieniła. Wlewamy sok pomarańczowy i mieszając, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, sos miksujemy z żółtkiem, aż nabierze gładkiej konsystencji.

3. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Większe owoce kroimy. Truskawki posypujemy cukrem, mieszamy. Pomarańcze kroimy. Ryż mieszamy z sosem pomarańczowym i truskawkami. Dekorujemy cząstkami pomarańczy.

Smacznego!

Tagi:

ryż