Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Ryż w marchwii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo zdrowy marchewkowy obiadek

Ryż w marchwii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż w marchwii

 

Sposób przygotowania:

Ryż w marchwii
Marchewki dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce aż uzyskamy pełen talerz głęboki (u mnie było to 5 marchewek). Na patelnię posypujemy garść ryżu i podrumieniamy. Następnie nakładamy resztę ryżu, a wierzchu kładziemy marchew. Zalewamy wszystko wrzątkiem lub bulionem do wysokości marchwi i nie mieszamy! Dolewamy wodę kiedy odparowuje tak by zawsze była do poziomu marchwi. Po 20 minutach przestaniemy dolewać wodę i podrumieniamy. Przyprawiamy całość i mieszamy. Wkładamy ryż do kubeczka do połowy wysokości, nakładamy groszek, uzupełniamy ryżem, lekko ubijamy i odwracamy kubeczek nad talerzem. Całość dekorujemy groszkiem. PROPOZYCJA PODANIA Z mięsem z sambal oelek
Ryż w marchwii
Ścieramy obrane marchewki aż uzyskamy 1 talerz
Ryż w marchwii
Nakładamy ryż a następnie przykrywamy go startą marchwią
Ryż w marchwii
Zalewamy marchew wrzątkiem do poziomu marchwii
Ryż w marchwii
Przestaje dolewać wodę po 20 minutach a następnie przyprawiam i mieszam