anula250

anula250

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 213]

Ryż w pomidorach.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ryż na każda okazję. Polecam.

Ryż w pomidorach.

Składniki:

Ryż w pomidorach.

 

  • 2 torebki ryżu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 1 mały por
  • 10 dag mrożonego zielonego groszku
  • 0,5 l bulionu
  • sól
  • olej
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Ryż w pomidorach.
Ryż należy ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać na bardzo drobno. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Por dokładnie umyć, pokroić w pół talarki i sparzyć wrzątkiem. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać najpierw cebulę, po chwili dodać czosnek, następnie dodać por, wszystko razem podsmażyć. W następnej kolejności do garnka dodać pokrojone pomidory, pastę pomidorową, wlać bulion, dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Dusić ok. 5 minut, następnie garnek przykryć pokrywką, zawinąć w koc i tak danie ma dochodzić jakieś 15 minut. Przy podawaniu wierzch posypać szczypiorkiem.

Tagi:

ryż