jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Ryż z gulaszem indyczym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gulasz z indyka jest mięsem delikatnym, można go podawać z kaszą, makaronem. Ja podałam z białym ryżem.

Ryż z gulaszem indyczym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ryż z gulaszem indyczym

 

  • ryż 100 - 150 g
  • woda 1 litr
  • sól do ryży szczypta
  • mięso z indyka 700 g
  • cebula 1 szt.
  • papryka ostra
  • pieprz do smaku
  • sól ziołowa do smaku
  • mąka 1 łyżka
  • śmietana 2 łyżki
  • zioła dowolne
  • woda gotowana 700 ml

Sposób przygotowania:

Ryż z gulaszem indyczym
Mięso z indyka umyć pokroić w dowolną kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane i dodać pokrojoną cebulę dymkę w kostkę, odsmażyć lekko.

Do podsmażonej cebuli dodać mięso pokrojone w kostkę i smażyć na początku na dużym płomieniu aby mięso się obrumieniło lekko.

Następnie podlać wodą gotowaną i dusić do miękkości. Przyprawić ziołami dowolnymi, solą ziołową ,papryką ostrą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić gulasz.

Ryż ugotować wcześniej w lekko osolonej wodzie i wyłożyć na talerze, dodać gulasz z indyka i podawać ciepłe zaraz po przygotowaniu.
Ryż z gulaszem indyczym
mięso z indyka umyć i pokroić w dowolną kostkę
Ryż z gulaszem indyczym
Cebulę dymkę obrać, umyć i pokroić w kostkę
Ryż z gulaszem indyczym
Cebulkę przełożyć na rozgrzaną patelnię i podsmażyć
Ryż z gulaszem indyczym
Dodać mięso z indyka pokrojone i osuszone i i smażyć na ostrym ogniu chwilę
Ryż z gulaszem indyczym
następnie podlać wodą. przyprawić i dusić do miękkości , zatrzepać mąką ze śmietaną
Ryż z gulaszem indyczym
Ryż nakładać na talerze i dodać gulaszu z sosem

Tagi:

mięso danie