SUPERPRZEPIS

Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką

  • 9
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką Więcej zdjęć (7)

Kolejna własna kombinacja smaków. Wyszło idealnie. Pyszne danie na obiad lub kolację. Kasza gryczana świetnie tutaj pasuje.

Składniki:

Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką

marynata

  • 50-60 dag mięsa z udźca indyka
  • Marynata:
  • Sól
  • Przyprawa czerwona do mięs
  • Czosnek granulki
  • Olej smakowy ( pomidor, bazylia, czosnek)

dodatkowo

  • 3 łyżki oleju do smażenia cebuli
  • 2 papryki ( u mnie zielone)
  • 30- 40 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku

 

  • skrobia do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką
Najpierw marynuję mięso, umyte kroję na kawałki, dodaję przyprawy i wlewam 2-3 łyżki oleju smakowego, mieszam i odstawiam na około godzinę.

W między czasie obieram pieczarki, kroję w grube plastry.

Myję, pozbawiam nasion papryki i kroję w piórka, cebulę i czosnek w plasterki.

Cebulę i czosnek podsmażam na niewielkiej ilości oleju, dodaję zamarynowane mięso , obsmażam z każdej strony. Zalewam wrzątkiem i duszę 30 minut.

Po tym czasie dodaję pieczarki i papryki. Gotuję jeszcze 15 -20 minut, do miękkości.

Na koniec zagęszczam delikatnie skrobią, wymieszaną w małej ilości wody.

Doprawiam do smaku.

Gulasz doskonale smakuje z kaszą gryczaną. 
Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką
Najpierw marynuję mięso, umyte kroję na kawałki, dodaję przyprawy
Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką
obieram pieczarki, kroję w grube plastry
Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką
Cebulę i czosnek podsmażam na niewielkiej ilości oleju,
Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką
dodaję zamarynowane mięso , obsmażam z każdej strony, zalewam wrzątkiem i duszę
Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką
Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką
Po tym czasie dodaję pieczarki i papryki