zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ryż z jabłkami pod śmietanową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Naszła mnie ochota na zapiekany ryż z jabłkami. Zrobiłam wersję ze śmietaną i wyszło pysznie. A jabłka wzbogaciłam syropem trzcinowym.

Ryż z jabłkami pod śmietanową pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z jabłkami pod śmietanową pierzynką

 

 

 

  • Pianka :
  • 1 śmietana 12 % gęsta ( 400 g )
  • 1 szk słodkiej śmietanki 18 %
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru ( lub do smaku )

 

Sposób przygotowania:

Ryż z jabłkami pod śmietanową pierzynką
W garnku zagotować mleko z masłem i solą. Wsypać ryż i bardzo często mieszając gotować około 15-20 minut w zależności od ryżu. do wchłonięcia mleka. Zakryć garnek pokrywką i odstawić. W szerokim rondlu roztopić masło. Jabłka obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do masła i prażyć 5 minut. Dodać syrop i cynamon i wymieszać. Zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i na dno wyłożyć połowę ryżu. Na ryż wyłożyć jabłka i znowu wyłożyć resztę ryżu. Obie śmietany dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i wylać na ryż. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem ( bez termoobiegu do 200 ) i zapiekać przez 30 minut. Podawać na gorąco.
Ryż z jabłkami pod śmietanową pierzynką
na dno naczynia wyłożyć połowę ugotowanego ryżu
Ryż z jabłkami pod śmietanową pierzynką
potem wyłożyć na ten ryż uprażone jabłka
Ryż z jabłkami pod śmietanową pierzynką
znowu na jabłka wyłożyć resztę przygotowanego ryżu
Ryż z jabłkami pod śmietanową pierzynką
i na sam koniec wylać na ryż przygotowaną smietanę i zapiec