Sposób przygotowania:
Ryż z jabłkami pod śmietanową pierzynką
W garnku zagotować mleko z masłem i solą. Wsypać ryż i bardzo często mieszając gotować około 15-20 minut w zależności od ryżu. do wchłonięcia mleka. Zakryć garnek pokrywką i odstawić. W szerokim rondlu roztopić masło. Jabłka obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do masła i prażyć 5 minut. Dodać syrop i cynamon i wymieszać. Zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i na dno wyłożyć połowę ryżu. Na ryż wyłożyć jabłka i znowu wyłożyć resztę ryżu. Obie śmietany dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i wylać na ryż. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem ( bez termoobiegu do 200 ) i zapiekać przez 30 minut. Podawać na gorąco.