Bluu

Bluu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Ryż z kurczakiem w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie, które pokochają wszyscy domownicy!

Ryż z kurczakiem w sosie koperkowym

Składniki:

Ryż z kurczakiem w sosie koperkowym

 

  • ryż
  • 2-3 piersi z kurczaka
  • śmietanka 30%
  • koperek
  • 1-2 brokuły
  • przyprawy (vegeta, maggi, oregano, bazylia, zioła prowansalskie)
  • olej

Sposób przygotowania:

Ryż z kurczakiem w sosie koperkowym
Piersi z kurczaka kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski. dodajemy olej i obtaczamy w nim mięso. Posypujemy je ziołami i pozostawiamy na chwilę, aż mięso się przegryzie. Do garnka wrzucamy mięso i podsmażamy. W tym samym czasie włączamy ryż do gotowania. Kiedy mięso będzie już lekko podsmażone i miękkie dolewamy do niego śmietanę. Mieszamy. Następnie dodajemy posiekany koperek. Wszystko razem mieszamy. W tym samym czasie włączamy brokuły do gotowania. Kiedy śmietana ładnie połączy się z naszym mięsem i koperkiem, robimy mieszaninę mąki i wody, by lekko zagęścić sos. Uwaga! Minimalna porcja wystarczy, żeby sos był gęsty, a potrawa naprawdę zapycha, więc z umiarem :). Kiedy sos jest zagęszczony dodajemy do smaku pieprz, vegetę i maggi. Na talerz wykładamy ryż (pamiętajmy, aby go posolić!), na to nakładamy kurczaka w sosie i dekorujemy ugotowanymi brokułami. Pyszności!