Dark Chocolate

Dark Chocolate

Starszy Kucharz
[Przepisów: 49]

Ryż z mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znakomity przepis Południowych Indian

Ryż z mango

Składniki:

Ryż z mango

 

  • 1 obrane mango
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • ½ szklanki świeżych wiórki kokosowe lub wiórki kokosowe z torebki
  • 2-3 lub do smaku czerwone chili
  • 1 łyżka cukru Jaggery
  • ½ łyżeczki nasion gorczycy
  • ½ łyżeczki nasion kminku
  • Sól do smaku

 

  • Przyprawy:

 

  • 2 łyżki oliwy
  • ½łyżeczki nasion gorczycy
  • ½ łyżeczki nasion kminku
  • ¼ łyżeczki przyprawy Asafoetida
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • 7-8 listków curry

 

Sposób przygotowania:

Ryż z mango

Aby przygotować ryż z mango:

najpierw obierz  owoce ze skórki, zetrzyj i połącz
wraz z kokosem. Utrzyj mango, kokos, czerwone papryczki chilli, gorczycę, kminek na gładką pastę. Jeśli to konieczne, dodaj trochę wody, ale nie za dużo. Na patelni rozgrzać olej. Kiedy już będzie gorący, dodać pastę mango wraz z gorczycą i kminkiem oraz listki curry. Wszystko razem dobrze wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj Jaggery i sól. Mieszaj od czasu do czasu, by się nie przypaliło. Gotuj do momentu oddzielenia się oleju, aż pasta zacznie gęstnieć. Po tym czasie zdejmij naczynie z ognia i pozwól paście trochę się ostudzić. Dodaj ugotowany na parze ryż. Wymieszaj go dobrze z pastą mango. Czasem dobrze użyć palców, zamiast łyżki, by składniki dobrze się wymieszały. Na koniec dodaj trochę soli, jeśli to konieczne. Podawaj na zimno lub ciepło. Smacznego!


Tagi:

ryż przyprawy