Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ryż z pieczarkami i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ryż z pieczarkami i warzywami to tanie i smaczne danie

Ryż z pieczarkami i papryką

Składniki:

Ryż z pieczarkami i papryką

 

  • 20 dag ryżu,
  • 40 dag pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 1 papryka,
  • 1 puszka kukurydzy ,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 marchewka ugotowana,
  • 1 łyżka śmietanki,
  • przyprawa maggi,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oliwy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż z pieczarkami i papryką
Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem soli. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i w słupki paprykę, dusić do miękkości. Gdy papryka jest miękka wlać śmietankę wsypać odsączoną z zalewy kukurydzę, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać. Gorący ryż wyłożyć na talerze, nałożyć warzywa z sosem, posypać natką pietruszki.