Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ryż z pieczarkami i tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ugotowany ryż z podsmażonymi z cebulką pieczarkami, mocno przyprawiony, z dodatkiem tuńczyka w oleju.

Ryż z pieczarkami i tuńczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z pieczarkami i tuńczykiem

 

  • 2 torebki ryżu
  • sól do smaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 1/2 łyżeczki curry
  • szczypta kurkumy
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • olej do smażenia
  • sól ziołowa do smaku
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 garść natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Ryż z pieczarkami i tuńczykiem
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Pieczarki pokroić w półplasterki. Przygotować wszystkie przyprawy. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać do tego wszystkie przyprawy. Smażyć razem 1-2 minuty, cały czas mieszając. Na patelnię wrzucić grzyby i usmażyć je, doprawić do smaku solą ziołową. Do usmażonych grzybów dodać ugotowany ryż. Wymieszać, chwilę razem podsmażać, co chwilę mieszając. Do ryżu dodać lekko odsączoną rybę i posiekaną natkę pietruszki. Chwilę podgrzewać, co chwilę mieszając, aż ryba się zagrzeje. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Ryż z pieczarkami i tuńczykiem
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na oleju.
Ryż z pieczarkami i tuńczykiem
Pokrojone grzyby dodane do podsmażonej z przyprawami i czosnkiem cebuli.
Ryż z pieczarkami i tuńczykiem
Ugotowany ryż dodany do usmażonych pieczarek.
Ryż z pieczarkami i tuńczykiem
Ryba i natka pietruszki dodane do ryżu z grzybami.

Tagi:

ryż