Sposób przygotowania:
Ryż z pieczonym łosiem a'la maki
1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
2. Przygotowujemy łososia do pieczenia ,w przypadku mrożonej ryby lepiej ją rozmrozić.
- Układamy po jednym dzwonku na folii aluminiowej dodajemy przyprawy - paprykę,pieprz,bazylię, odrobinę koperku oraz rozgnieciony ząbek czosnku (ewentualnie może być granulowany czosnek)
- Zawijamy dzwonka i wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom.
- Pieczemy w 200 stopniach około 35 min.
3. Gotujemy ryż. Przesypujemy z torebek i dodajemy odrobinę soli morskiej.
4. Upieczonego łososia oddzielamy od skóry i rozdrabniamy na niewielkie części (około 4cmx4cm) PRZY OKAZJI POZBYWAMY SIĘ OŚCI !
5. Rozdrobnionego łosia dodajemy do ryżu ,całość skrapiamy sosem sojowym ,mieszamy i posypujemy sezamem.
Całość można podawać z imbirem marynowanym i kulką wasabi ,wydobędziemy wtedy pełnię smaku tego dania :)
Opcjonalnie można zmieniać przyprawy wedle uznania i własnego smaku.
2. Przygotowujemy łososia do pieczenia ,w przypadku mrożonej ryby lepiej ją rozmrozić.
- Układamy po jednym dzwonku na folii aluminiowej dodajemy przyprawy - paprykę,pieprz,bazylię, odrobinę koperku oraz rozgnieciony ząbek czosnku (ewentualnie może być granulowany czosnek)
- Zawijamy dzwonka i wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom.
- Pieczemy w 200 stopniach około 35 min.
3. Gotujemy ryż. Przesypujemy z torebek i dodajemy odrobinę soli morskiej.
4. Upieczonego łososia oddzielamy od skóry i rozdrabniamy na niewielkie części (około 4cmx4cm) PRZY OKAZJI POZBYWAMY SIĘ OŚCI !
5. Rozdrobnionego łosia dodajemy do ryżu ,całość skrapiamy sosem sojowym ,mieszamy i posypujemy sezamem.
Całość można podawać z imbirem marynowanym i kulką wasabi ,wydobędziemy wtedy pełnię smaku tego dania :)
Opcjonalnie można zmieniać przyprawy wedle uznania i własnego smaku.