Atherious

Atherious

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ryż z pieczonym łosiem a'la maki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniałe danie dla miłośników sushi z pieczonym łososiem. Nazywam je sypkie maki. Bardzo łatwe w przygotowaniu i przepyszne!

Ryż z pieczonym łosiem a'la maki

Składniki:

Ryż z pieczonym łosiem a'la maki

 

  • 4 dzwonka łososia (dziki/norweski)(jedno dzwonko na osobę
  • 2 torebki ryżu białego
  • 4-5 łyżek sezamu białego
  • sos sojowy jasny
  • 4 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Ryż z pieczonym łosiem a'la maki
1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
2. Przygotowujemy łososia do pieczenia ,w przypadku mrożonej ryby lepiej ją rozmrozić.
- Układamy po jednym dzwonku na folii aluminiowej dodajemy przyprawy - paprykę,pieprz,bazylię, odrobinę koperku oraz rozgnieciony ząbek czosnku (ewentualnie może być granulowany czosnek)
- Zawijamy dzwonka i wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom.
- Pieczemy w 200 stopniach około 35 min.
3. Gotujemy ryż. Przesypujemy z torebek i dodajemy odrobinę soli morskiej.
4. Upieczonego łososia oddzielamy od skóry i rozdrabniamy na niewielkie części (około 4cmx4cm) PRZY OKAZJI POZBYWAMY SIĘ OŚCI !
5. Rozdrobnionego łosia dodajemy do ryżu ,całość skrapiamy sosem sojowym ,mieszamy i posypujemy sezamem.

Całość można podawać z imbirem marynowanym i kulką wasabi ,wydobędziemy wtedy pełnię smaku tego dania :)

Opcjonalnie można zmieniać przyprawy wedle uznania i własnego smaku.