misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Ryż z pomarańczą i dymką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, ostrym nożem usunąć ...

Ryż z pomarańczą i dymką

Składniki:

Ryż z pomarańczą i dymką

 

  • 40 g mieszanki ryżu długoziarnistego i dzikiego
  • 160 ml wody
  • sól
  • 1 pomarańcza
  • 2 dymki
  • 1 mały sznycel z indyka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • szczypta kolendry
  • 1/2filizanki rosołu warzywnego (instant)

Sposób przygotowania:

Ryż z pomarańczą i dymką
Ryż zagotować w lekko osolonej wodzie. Zmniejszyć ogień, gotować 25 minut pod przykryciem, osączyć. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, ostrym nożem usunąć skórki. Cząstki pokroić na połówki, wypływający sok zachować. Dymkę opłukać, pokroić w cienkie krążki. Mięso pokroić na 4 kawałki, posolić, smażyć po pół minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Na ten sam tłuszcz wrzucić dymkę z czosnkiem. Przyprawić kolendrą. Podlać rosołem, dodać ryż i pomarańczę, wymieszać. Podawać z ryżem.