Sposób przygotowania:
Pęczak jęczmienny z sosem grzybowym
2 szkl wody zagotować ze szczyptą soli. Pęczak przepłukać wodą, a następnie wsypać do gotującej sie wody. Całość gotować na małym ogniu, do odparowania wody, a następnie wyłączyć i przykryć grubym kocem aby pęczak doszedł. W tym czasie przygotować sos.
Suszone grzyby zalać dzień wcześniej 3 szkl gorącej wody i pozostawić na noc. Następnego dnia grzyby gotować w tej samej wodzie do miękkości, a następnie wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby ponownie wrzucić do wywaru, dodać kostkę grzybową i zagotować. Następnie śmietanę wymieszać z mąką, tak aby nie było grudek i dodać do sosu. Całość zagotować, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotowy sos podawać z przygotowanym pęczakiem.
Suszone grzyby zalać dzień wcześniej 3 szkl gorącej wody i pozostawić na noc. Następnego dnia grzyby gotować w tej samej wodzie do miękkości, a następnie wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby ponownie wrzucić do wywaru, dodać kostkę grzybową i zagotować. Następnie śmietanę wymieszać z mąką, tak aby nie było grudek i dodać do sosu. Całość zagotować, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotowy sos podawać z przygotowanym pęczakiem.