Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Pęczak jęczmienny z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecam pęczak jęczmienny z sosem grzybowym, który smakuje wyśmienicie. Sos grzybowy można w sezonie przygotować ze świeżych grzybów, a po za sezonem z suszonych.

Pęczak jęczmienny z sosem grzybowym

Składniki:

Pęczak jęczmienny z sosem grzybowym

 

Sposób przygotowania:

Pęczak jęczmienny z sosem grzybowym
2 szkl wody zagotować ze szczyptą soli. Pęczak przepłukać wodą, a następnie wsypać do gotującej sie wody. Całość gotować na małym ogniu, do odparowania wody, a następnie wyłączyć i przykryć grubym kocem aby pęczak doszedł. W tym czasie przygotować sos.

Suszone grzyby zalać dzień wcześniej 3 szkl gorącej wody i pozostawić na noc. Następnego dnia grzyby gotować w tej samej wodzie do miękkości, a następnie wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby ponownie wrzucić do wywaru, dodać kostkę grzybową i zagotować. Następnie śmietanę wymieszać z mąką, tak aby nie było grudek i dodać do sosu. Całość zagotować, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotowy sos podawać z przygotowanym pęczakiem.