BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ryż z sosem grzybowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam smaczny ryż kiełkujący z dodatkiem kurkumy w pysznym sosie grzybowym. Sos grzybowy jest bardzo prosty w przygotowaniu a najważniejszym składnikiem sosu to oczywiście grzyby na które wszyscy tak bardzo czekaliśmy.

Ryż z sosem grzybowym

Składniki:

Ryż z sosem grzybowym

 

  • grzybów leśnych około 300 g po oczyszczeniu,
  • cebula 1 szt,
  • masło klarowne 2 -3 łyźki,
  • łyżka oliwy,
  • szklanka lub 2 bulionu ( w zależności ile potrzebujemy sosu)
  • śmietana 150 - 200 ml,
  • sól, pieprz do smaku,

 

  • dodatkowo;
  • ugotowany ryż,

Sposób przygotowania:

Ryż z sosem grzybowym
Ryż ugotować według opisu na opakowaniu.

Sos grzybowy;

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać. Duże grzyby pokroić na kawałki to znaczy kapelusze w plastry a nóżki na połówki po długości lub w kostkę. Małe grzybki natomiast zostawić w całości.

Na głębszej patelni rozgrzać masło klarowne z łyżką oliwy, dodać obraną drobno pokrojoną cebulę.

Smażyć na małym ogniu aż cebula zrobi sie szklista. Do podsmażonej cebuli dodać przygotowane grzyby, lekko posolić. Smażyć cały czas mieszając przez około 5 -7 minut. Następnie dodać wcześniej przygotowany bulion i dusić grzyby do miękkości.

Śmietanę połączyć z 1/4 szklanką gorącego sosu grzybowego w celu zahartowania. Dodać do sosu mieszając. Całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje.

W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.

Tagi:

dania grzyby ryż