bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 180]

Ryż z sosem mięsno-warzywnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo pyszny i sycący obiadek

Ryż z sosem mięsno-warzywnym

Składniki:

Ryż z sosem mięsno-warzywnym

 

  • 4 saszetki ryżu po 100 gram
  • pół kg kiełbasy cienkiej
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ogórki korniszony
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • kucharek do smaku
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Ryż z sosem mięsno-warzywnym
Udko gotujemy w osolonej wodzie i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na gorący wrzucamy pokrojoną cebule na talarki, jak się zeszkli dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki, chwile smażymy , potem ogórki trzemy na grubej tarce, na koniec dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i mięso z kurczaka. Na koniec doprawiamy sos kucharkiem, pieprzem i solą. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Ryż wykładamy na talerze, polewamy sosem, dekorujemy natką pietruszki i podawać na goraco.