Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ryż z szafranem na bulionie :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Można podawać jako dodatek do II dań ( drób, ryby, warzywa ), lub samodzielne danie wegetariańskie ( można ugotować na wywarze warzywnym )

Ryż z szafranem na bulionie :

Składniki:

Ryż z szafranem na bulionie :

 

  • 2 łyżki masła
  • 30 dag suchego ryżu parabolicznego
  • 1 litr bulionu drobiowego ( lub wywaru z warzyw , w ostateczności może być bulion z kostki rosołowej lub warzywnej Knorra )
  • Szczypta szafranu

 

Sposób przygotowania:

Ryż z szafranem na bulionie :
W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło .Wsypać ryż i mieszając smażyć przez kilka minut. Zalać bulionem i dodać szafran. Zmniejszyć gaz i dusić ryż pod przykryciem ( od czasu do czasu mieszając ) aż wchłonie całkowicie płyn .Zawinąć garnek w koc ( wsadzić tak zawinięty w pościel ) i zostawić na 30 minut aż ryż zrobi się sypki. Przed podaniem rozmieszać tak by ryż rozdzielił się na ziarenka . Dzięki dodaniu szafranu ryż nabiera pięknego złocistego koloru i lekko korzennego smaku ( proponuję spróbować ugotować pierwszy raz ryż z minimalną ilością szafranu bo nie wszystkim odpowiada jego smak )

Tagi:

ryż