Sposób przygotowania:
Ryż z udkami pieczony
Ćwiartki z kurczaka, nacieramy przyprawą (ja dzielę je na części), odstawiamy na min 30 minut do lodówki. Surowy ryż wsypujemy do naczynia w którym będziemy piec potrawę. Cebulę kroimy w pół talarki, układamy na ryżu, marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w talarki grubości ok 3 mm, układamy na cebuli, ostatnia warstwa to ćwiartki z kurczaka położone na marchewkę. SOS do 1,5 litra wody dodajemy 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżke margaryny lub masła, pół kostki rosołowej, gotujemy, przyprawiamy do smaku według uznania. Tak przygotowanym sosem zalewamy ryż, z kurczakiem, tak aby kurczak był pod sosem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 1 godziny i 45 minut. Po upływie ok godziny przykrywam naczynie, nie lubie gdy udka są zbytnio spieczone.