karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Ryż z warzywami na tęczowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepyszne danie z ryżem a la risotto. Może służyć jako zarówno jako dodatek do potraw, jak i samodzielne danie. Polecam!

Ryż z warzywami na tęczowo

Składniki:

Ryż z warzywami na tęczowo

 

  • 400 g ryżu (lub ok. 2 szklanek)
  • 2/3 kalafiora
  • 1 brokuł
  • 1 filet z kurczaka podwójny
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • suszony lubczyk
  • curry
  • papryka słodka suszona (ostra wedle uznania)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki musztardy delikatesowej

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami na tęczowo
Fileta umyć i oczyścić, pokroić w kostkę ok. 1x1 cm. Obsypać solą, pieprzem, curry, lubczykiem oraz papryką oraz wymieszać z dodatkiem oliwy z oliwek i musztardy. Można to zrobić nawet dzień wcześniej na noc, aby „złapał” smak. Następnie krótko podsmażyć go na patelni. Resztę warzyw umyć. Marchewkę oskrobać i ugotować. Kalafior i brokuł podzielić na różyczki i ugotować w wodzie z cukrem i odrobiną soli. Poszatkowaną cebulę usmażyć na złoty kolor. Ryż ugotować al dente. Następnie, gdy wszystkie warzywa będą ugotowane i chociaż lekko ostudzone, do wysokiego naczynia wrzucić brokuł i kalafior pokrojony lub podzielony na małe różyczki, dalej kurczaka, marchewkę pokrojoną w kostkę lub przeciśniętą przez sitko do warzyw oraz zeszkloną cebulę oraz odcedzony ryż. Wszystko dokładnie, acz delikatnie wymieszać. Doprawić w razie konieczności. U mnie podane z faszerowanymi pieczarkami (z innego mojego przepisu) i kalafiorem polanym bułką tartą z tłuszczykiem. Smacznego!