Sposób przygotowania:
Ryż z warzywami na tęczowo
Fileta umyć i oczyścić, pokroić w kostkę ok. 1x1 cm. Obsypać solą, pieprzem, curry, lubczykiem oraz papryką oraz wymieszać z dodatkiem oliwy z oliwek i musztardy. Można to zrobić nawet dzień wcześniej na noc, aby „złapał” smak. Następnie krótko podsmażyć go na patelni. Resztę warzyw umyć. Marchewkę oskrobać i ugotować. Kalafior i brokuł podzielić na różyczki i ugotować w wodzie z cukrem i odrobiną soli. Poszatkowaną cebulę usmażyć na złoty kolor. Ryż ugotować al dente. Następnie, gdy wszystkie warzywa będą ugotowane i chociaż lekko ostudzone, do wysokiego naczynia wrzucić brokuł i kalafior pokrojony lub podzielony na małe różyczki, dalej kurczaka, marchewkę pokrojoną w kostkę lub przeciśniętą przez sitko do warzyw oraz zeszkloną cebulę oraz odcedzony ryż. Wszystko dokładnie, acz delikatnie wymieszać. Doprawić w razie konieczności. U mnie podane z faszerowanymi pieczarkami (z innego mojego przepisu) i kalafiorem polanym bułką tartą z tłuszczykiem. Smacznego!