jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ryż zapiekany pod gorgonzolą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ryż zapiekany pod gorgonzolą to sposób wykorzystania ryżu, który został nam z obiadu

Ryż zapiekany pod gorgonzolą. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryż zapiekany pod gorgonzolą.

 

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu brązowego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka łagodnego curry
  • mała puszka groszku zielonego
  • 15 dag gorgonzoli
  • kiełki brokuła do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany pod gorgonzolą.
Na rozgrzane masło z olejem wrzucamy posiekaną cebulę , szklimy ją. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i curry. Przesmażmy na małym ogniu przez kilka minut, a następnie dodajemy ryż i groszek. Podgrzewamy. Przekładamy ryż do miseczek, posypujemy rozkruszonym serem. Zapiekamy ryż do chwili, aż ser ładnie się rozpłynie. Podajemy go od razu posypany kiełkami brokułów.
Ryż zapiekany pod gorgonzolą.
Ryż oraz groszek dodajemy do przesmażonej z curry cebuli.
Ryż zapiekany pod gorgonzolą.
Ryż z groszkiem przekładamy do miseczek żaroodpornych.