marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ryż zapiekany z szynką lub kiełbasą.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryż ugotować na sypko,kostkę przyprawy rozgotować w wywarze,wędlinę posiekać lub zmielić.Ryż wymieszać z szynką,dodać wywar,doprawić.Zapiec.

Ryż zapiekany z szynką lub kiełbasą.

Składniki:

Ryż zapiekany z szynką lub kiełbasą.

 

  • 30 dag.ryżu,
  • 30 dag.szynki lub kiełbasy serdelowej,
  • 1/8 l.wywaru,
  • 2 dkg.tłuszczu,
  • kostka przyprawy do zup,
  • 1/8-1/4 l.śmietany,
  • 1 żółtko,
  • 6 dkg.sera tylżyckiego,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z szynką lub kiełbasą.
Ryż ugotować na sypko,kostkę przypraw rozgotować w 1/8 l.wywaru
a szynkę lub kiełbasę pokroić w kostkę lub zemleć.Ryż wymieszać z
szynką,dodając tyle wywaru,aby masa była niezbyt wilgotna,dopraw-
-ić do smaku solą,pieprzem.Półmisek do zapiekania wysmarować tłuszczem,wyłożyć ryż z szynką na półmisku,oblać śmietaną rozmąconą żółtkiem i tartym żółtym serem,posypać wierzch resztą
tartego sera.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min..Gdy ser się zrumieni na jasnozłoty kolor,wyjąć i podawać na tym samym półmisku.Osobno podawać surówkę z jarzyn.