Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ryż ze śliwkowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ryż z sosem śliwkowym to smaczne danie

Ryż ze śliwkowym sosem

Składniki:

Ryż ze śliwkowym sosem

 

  • 30 dag ryżu,
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 żółtko,
  • 10 dag cukru,
  • 1 szklanka śmietanki,
  • 1 szklanka mleka,
  • sól

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż ze śliwkowym sosem
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem mleka. Śliwki sparzyć wrzącą wodą, usunąć skórki, wypestkować, wlać 1/2 szklanki wody i rozgotować na miazgę, zmiksować. Żółtko z cukrem utrzeć do białości, połączyć ze śmietanką, ubijać przez chwilę nad garnkiem z gotująca się wodą. Następnie sos z żółtka i śmietany wymieszać ze zmiksowanymi śliwkami. Ryż rozłożyć na talerze, polać śliwkowym sosem.

Tagi:

ryż śliwki