zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2412]

Ryżotto na bogato

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Na życzenie chłopaków kolejna wariacja ryżotta

Ryżotto na bogato Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryżotto na bogato

 

  • 4 saszetki ryżu parabolicznego ( każda po 100 g )
  • 1 duża podwójna pieczona pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2/3 średniej cukinii
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 szk konserwowej marchewki z groszkiem
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki posiekanej naci selera
  • kilka łyżek tłuszczu z pieczonego kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • czerwona czubryca ostra do smaku
  • kilka łyżek oleju
  • bulion drobiowy ( rosół )

Sposób przygotowania:

Ryżotto na bogato
Warzywa obrać, umyć i pokroić. Paprykę, cukinię i cebulę w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Kukurydzę, marchew i groszek odcedzić z zalewy. W dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić cebulę. Smażyć do zeszklenia się cebuli a potem wsypać ryż i także go zeszklić. Dodać czosnek i tłuszcz z pieczenia kurczaka i smażyć dosłownie chwilkę a następnie podlać bulionem i dusić do wchłonięcia się bulionu w ryż. Podlewać tak bulionem co jakiś czas a potem dodać paprykę i pokrojoną w dużą kostkę pierś z kurczaka a także cukinię i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy i gdy ryż będzie prawie miękki dodać odsączoną kukurydzę, groszek i marchewkę oraz seler i zamieszać i jeszcze chwilę dusić. W razie konieczności jeszcze doprawić i ewentualnie podlać bulionem gdyby potrawa okazała się za sucha. Gotowe danie powinno mieć wilgotną konsystencję i należy spożywać na gorąco.
Ryżotto na bogato
najpierw zeszklić cebulę a potem zeszklić ryż
Ryżotto na bogato
potrawę dusić podlewajac bulionem do miękkości