jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kutia z kaszą jaglaną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W wigilijny wieczór danie z dodatkiem maku jest u mnie obowiązkowe. Są to pierogi, kluski z makiem lub tradycyjna kutia. W tym roku poeksperymentowałam właśnie kutią i przygotowałem ją na bazie kaszy jaglanej. Efekt przepyszny, więc polecam.

Kutia z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kutia z kaszą jaglaną

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 150 gram sparzonego i ostudzonego maku,
  • bakalii ( u mnie morele, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie, figi, śliwka kalifornijska oraz skórka z pomarańczy),
  • Olejek migdałowy na zapach,
  • Około 80 gram masła,
  • Miód do smaku,

Sposób przygotowania:

Kutia z kaszą jaglaną

ETAP 1

Kutia z kaszą jaglaną
Ugotowaną kaszę studzimy

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną studzimy.

ETAP 2

Kutia z kaszą jaglaną
Mak mielimy 2 razy

Między czasie mak mielimy 2 razy.

ETAP 3

Kutia z kaszą jaglaną
Ulubione bakalie kroimy na mniejsze części

Morele kroimy w kostkę, orzechy grubo siekamy, figi oraz śliwki kroimy w paseczki

ETAP 4

Kutia z kaszą jaglaną
Mak podgrzewamy z dodatkiem bakalii

W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy mak oraz bakalie.

ETAP 5

Kutia z kaszą jaglaną
Gotową kaszę łączymy z makiem i bakaliami

Gdy składniki się ogrzeją dodajemy kaszę. Całość razem przysmażamy do momentu jak kasza będzie ciepła. Między czasie słodzimy kutię do smaku miodem oraz dodajemy olejek migdałowy. Gotowe.