Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Ryżowa sałatka gyros

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna sałatka z ryżem, mięsem i papryką. Fajny sposób na wykorzystanie obiadowego mięsa.

Ryżowa sałatka gyros Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowa sałatka gyros

 

  • 2 - 3 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 pieczone udko
  • mięso z rosołu (u mnie pierś ze skrzydełkiem i grzbiet )
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 papryki (zielona, czerwona, żółta)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 - 4 ogórki kiszone bądź konserwowe
  • 2 płaskie łyżki przyprawy Kebab- Gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki (2 łyżki )

Sposób przygotowania:

Ryżowa sałatka gyros
Ugotowany ryż przełozyć do dużej miski. Obrane z kości mięso pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ryżu. Parykę pokroić w krótkie paski, ogórki w kostkę, cebulę w piórka. Oliwę zagrzać na patelni i wrzucić paprykę, cebulę i czosnek przeciśniety przez praskę. Wszystko dusić do momentu aż papryka zmięknie, potem dodać przyprawę kebab - gyros i razem smażyć przez ok 3 min. Tak przygotowane warzywa oraz pokrojone ogórki dodać do ryżu z mięsem, wymieszać, dodać ketchup i majonez, przyprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Sałatka jest smaczna zarówno tuż po przygotowaniu jak i wtedy gdy przegryzie się w lodówce. Smacznego :)
Ryżowa sałatka gyros
Mięso z obiady kroimy na mniejsze kawałeczki
Ryżowa sałatka gyros
Łączymy mięso z ugotowanym wcześniej ryżem
Ryżowa sałatka gyros
Dusimy paprykę z cebulą i dodajemy przyprawę gyros
Ryżowa sałatka gyros
ryż z mięsem łączymy z warzywami i doprawiamy do smaku