Sposób przygotowania:
Ryżowa sałatka gyros
Ugotowany ryż przełozyć do dużej miski. Obrane z kości mięso pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ryżu. Parykę pokroić w krótkie paski, ogórki w kostkę, cebulę w piórka. Oliwę zagrzać na patelni i wrzucić paprykę, cebulę i czosnek przeciśniety przez praskę. Wszystko dusić do momentu aż papryka zmięknie, potem dodać przyprawę kebab - gyros i razem smażyć przez ok 3 min. Tak przygotowane warzywa oraz pokrojone ogórki dodać do ryżu z mięsem, wymieszać, dodać ketchup i majonez, przyprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Sałatka jest smaczna zarówno tuż po przygotowaniu jak i wtedy gdy przegryzie się w lodówce. Smacznego :)