Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ryżowe kopczyki do pulpetów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W zasadzie to bardziej pomysł na to jak podać ryż np. do pulpetów czy innej potrawy .

Ryżowe kopczyki do pulpetów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowe kopczyki do pulpetów

 

  • 1 filiżanka ugotowanego gorącego ryżu
  • 1 łyżeczka masła
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
  • 1 gruby plaster dużego pomidora
  • 1/2 rzodkiewki

 

Sposób przygotowania:

Ryżowe kopczyki do pulpetów
Gorący ryż wymieszać z masłem ( ma się rozpuścić ) i pokrojoną 1 łyżką natki pietruszki . Ryż włożyć do filiżanki i dokładnie ubić by był zwarty .Wywrócić filiżankę nad ukrojonym plastrem pomidora . Popukać w denko tak by ryż wypadł na pomidora uformowany w ,, kopczyk " . Na ryżu ułożyć kukurydzę przyciskając ją ostrożnie do ryżu . Na wierzchu położyć kilka listków natki pietruszki , a na nich utartą rzodkiewkę . Podaję proporcje na jedną porcję - zależnie od potrzeb zwiększa sie je .Ponieważ ma to być podane gorące trzeba się spieszyć robiąc , a co najważniejsze mieć wszystko przygotowane ( pokrojoną natkę , pomidory , utarte rzodkiewki , ryż ugotowany i zmieszany z masłem i natką ) . Potem tylko podgrzewamy ryż i nakładamy porcje .
Ryżowe kopczyki do pulpetów
Usiekać część natki pietruszki - pozostawiając całe listki do dekoracji
Ryżowe kopczyki do pulpetów
Ukroić gruby plaster z dużego pomidora tak by można było ułożyc na nim ryż
Ryżowe kopczyki do pulpetów
Rzodkiewkę utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach
Ryżowe kopczyki do pulpetów
Gorący ryż wymieszac z masłem i usiekaną natką pietruszki -

Tagi:

ryż