Luka Li

Luka Li

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Ryżowe kopczyki z kurczakiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie, idealne na szybki obiad. Kurczak, pieczarki i ryż to składniki, które często mamy w kuchni. Niecodziennie podanie może zaskoczyć gości.

Ryżowe kopczyki z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

Ryżowe kopczyki z kurczakiem i pieczarkami

 

  • szklanka ryżu parboiled
  • 1 i 3/4 szklanki wrzącej wody (do gotowania ryżu)
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • gałązka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • przyprawy: np. przyprawa do gyrosa, pieprz cayenne, czosnek niedźwiedzi
  • 2 łyżeczki greckiego jogurtu naturalnego i posiekany szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ryżowe kopczyki z kurczakiem i pieczarkami
Filet z kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami (np. pieprzem cayenne).Cebule obrać, jedną posiekać w kostkę (będzie potrzebna do ryżu), a drugą w piórka (będzie potrzebna do mięsa). W niewielkim garnku, w którym będziemy gotować ryż' rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić jedną pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć do momentu aż będzie szklista i zacznie się złocić. Do cebuli dodać szklankę suchego ryżu, dodać 3/4 łyżeczki przyprawy do gyrosa i 1/3 łyżeczkę soli i smażyć przez ok. 2 minuty stale mieszając. Kiedy ryż będzie szklisty zalać go 1 i 3/4 szklanki wrzącej wody (ostrożnie, żeby nie poparzyć się parą). Garnek przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 min, aż prawie cała woda się wchłonie. Następnie zdjąć garnek, owinąć ręcznikiem i przykryć poduszką, pozostawić w cieple na ok. 15 min.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić kawałki piersi z kurczaka i smażyć (mieszając), aż będą rumiane z obu stron. Dododać jedną cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać i podsmażyć chwilę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, dodać posiekaną pietruszkę, przyprawić odrobiną soli i pieprzu, przykryć pokrywką i dusić jakieś 5-8 min od czasu do czasu mieszając. Odkryć i doprawić do smaku. Chwilkę jeszcze trzymać na ogniu, żeby większość wody z pieczarek wyparowała (trochę może zostać). Wyłączyć ogień i dodać płaską łyżkę masła. Wymieszać i pozostawić na patelni, aż masło się rozpuści. Gotowy ryż podzielić na dwie porcje i nałożyć do dwóch miseczek dobrze dociskając. Ryż z miseczek wyłożyć (obracając miseczkę do góry dnem na talerz) na dwa osobne talerze tak, żeby powstały ryżowe kopczyki. Zawartość patelni również podzielić na 2 części i wyłożyć po równo na ryż. Następnie udekorować - na wierzchu potrawy położyć po jednej łyżeczce greckiego jogurtu naturalnego i posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem.