Sposób przygotowania:
Ryżowe kopczyki z kurczakiem i pieczarkami
Filet z kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami (np. pieprzem cayenne).Cebule obrać, jedną posiekać w kostkę (będzie potrzebna do ryżu), a drugą w piórka (będzie potrzebna do mięsa). W niewielkim garnku, w którym będziemy gotować ryż' rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić jedną pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć do momentu aż będzie szklista i zacznie się złocić. Do cebuli dodać szklankę suchego ryżu, dodać 3/4 łyżeczki przyprawy do gyrosa i 1/3 łyżeczkę soli i smażyć przez ok. 2 minuty stale mieszając. Kiedy ryż będzie szklisty zalać go 1 i 3/4 szklanki wrzącej wody (ostrożnie, żeby nie poparzyć się parą). Garnek przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 min, aż prawie cała woda się wchłonie. Następnie zdjąć garnek, owinąć ręcznikiem i przykryć poduszką, pozostawić w cieple na ok. 15 min.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić kawałki piersi z kurczaka i smażyć (mieszając), aż będą rumiane z obu stron. Dododać jedną cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać i podsmażyć chwilę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, dodać posiekaną pietruszkę, przyprawić odrobiną soli i pieprzu, przykryć pokrywką i dusić jakieś 5-8 min od czasu do czasu mieszając. Odkryć i doprawić do smaku. Chwilkę jeszcze trzymać na ogniu, żeby większość wody z pieczarek wyparowała (trochę może zostać). Wyłączyć ogień i dodać płaską łyżkę masła. Wymieszać i pozostawić na patelni, aż masło się rozpuści. Gotowy ryż podzielić na dwie porcje i nałożyć do dwóch miseczek dobrze dociskając. Ryż z miseczek wyłożyć (obracając miseczkę do góry dnem na talerz) na dwa osobne talerze tak, żeby powstały ryżowe kopczyki. Zawartość patelni również podzielić na 2 części i wyłożyć po równo na ryż. Następnie udekorować - na wierzchu potrawy położyć po jednej łyżeczce greckiego jogurtu naturalnego i posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem.