Sposób przygotowania:
Ryżowe kule a'la knedle
Ryż wypłukałam, osączyłam, przesypałam do garnka. Zalałam 1,5 szkl. wody i doprowadziłam do wrzenia. Dodałam sól i kurkumę - gotowałam ok. 15 minut na malutkim ogniu pod przykryciem aż ryż wchłonął cały płyn - będzie jeszcze lekko twardawy. Przełożyłam go do miski i pozwoliłam lekko przestygnąć. Do jeszcze ciepłego dodałam jajko, natkę i mąkę, wymieszałam dokładnie. Zwilżonymi zimną wodą rękami formowałam kulki ugniatając je w dłoniach - ich wielkość zależy od Was, można zrobić takie dość duże jak ja albo mniejsze. Kulki wkładałam do osolonego wrzątku - na początku opadają na dno i trzeba je co jakiś czas bardzo delikatnie przemieszać. Są gotowe gdy zaczną się swobodnie unosić ku powierzchni - gotowanie trwa ok. 10 - 15 minut w zależności od wielkości. Podałam z mięsem w sosie.