nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Ryżowe pulpeciki z żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie do przygotowania pyszne w smaku ryżowe pulpeciki z dodatkiem żółtego sera i sporej ilości koperku. Takie pulpeciki można jeść same jako bezmięsny posiłek lub można je podawać jako dodatek na przykład do obiadu do mięsa i warzyw.

Ryżowe pulpeciki z żółtym serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowe pulpeciki z żółtym serem

 

Sposób przygotowania:

Ryżowe pulpeciki z żółtym serem
Brązowy ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Ugotowany i przestudzony ryż przełożyć do miski. Ser żółty pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać pokrojony ser i cebulę do ugotowanego ryżu. Do ryżu, sera i cebuli wbić jajko. Wszystkie składniki umieszczone w misce obsypać solidną dawką posiekanego, świeżego koperku oraz dodać do miski szczyptę soli, pieprzu i słodkiej mielonej papryki. Wszystkie produkty umieszczone w misce wymieszać ręcznie do powstania jednolitej masy. Z gotowej masy formować nieduże kuleczki, pulpeciki. Uformowane pulpeciki obtaczać w bułce tartej. Smażyć pulpeciki na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron do zarumienienia. Usmażone pulpeciki przełożyć na papierowy ręcznik, by odcisnąć z nich nadmiar tłuszczu. 
Ryżowe pulpeciki z żółtym serem
Ugotowany ryż umieszczony w misce z pokrojoną cebulą i żółtym serem oraz wbitym jajkiem.
Ryżowe pulpeciki z żółtym serem
Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia masy na pulpeciki obsypane koperkiem i przyprawami.
Ryżowe pulpeciki z żółtym serem
Uformowane z masy kuleczki,pulpeciki obtaczane w bułce tartej.
Ryżowe pulpeciki z żółtym serem
Ryżowe pulpeciki podczas smażenia na oleju.