Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Ryżowy przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Naprawdę warto spróbować,gorąco polecam!

Ryżowy przekładaniec

Składniki:

Ryżowy przekładaniec

 

  • 1i1\2szkl.mąki,
  • 1 jajko,
  • 12dag.masła,
  • 8łyżek cukru,
  • 2łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 4łyżki dżemu morelowego,
  • 1 puszka zagęszczonego,słodzonego mleka,
  • Masa;
  • 2szkl.mleka,
  • 1szkl.ryżu,
  • 1szkl.cukru,
  • 50dag.półtłustego białego sera,
  • 4jajka,
  • 1op.budyniu śmietankowego,
  • 1op.cukru waniliowego,
  • 4krople olejku cytrynowego,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ryżowy przekładaniec
Z mąki,masła,cukru i jajka zagnieść ciasto,podzielić na 3 części,do jednej dodać kawę rozpuszczalną wymieszaną z 2 łyżkami wody,ciasto schłodzić w lodówce.Ryż ugotować na mleku z dodatkiem cukru waniliowego i szczypty soli.Żółtka utrzeć z cukrem oraz olejkiem cytrynowym,dodać zmielony ser,budyń,przestudzony ryż,a na koniec pianę ubitą z białek,dokładnie wymieszać.Puszkę z mlekiem gotować w garnku z wodą 3godz.Na dnie natłuszczonej formy ułożyć część ciasta jasnego,posmarować dżemem,na niego wyłożyć połowę masy,wyłożyć ciemne ciasto,a na nie połowę powstałego z mleka kajmaku,pozostałą część masy i na koniec jasne ciasto.Piec ok.60min.w 190"C.Resztą kajmaku ozdobić wierzch schłodzonego ciasta.