lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Ryżowy puszek

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Ryżowy puszek

Ryżowy puszek

Składniki:

Ryżowy puszek

 

  • 15 dkg ryzu,
  • 1/2 l mleka,
  • 10 dkg rodzynek,
  • 3 jajka,
  • 2 jabłka,
  • cukier waniliowy,
  • 5 dkg cukru,
  • 10 dkg masła,
  • łyżka alkoholu do namoczenia rodzynek,
  • suszona żurawina-niekoniecznie

 

 

Sposób przygotowania:

Ryżowy puszek

Umyty ryż gotujemy ok 15 minut w osolonym mleku, przelewamy
zimna woda i dobrze odsączamy.

Rodzynki moczymy w wodzie wymieszanej z łyżka alkoholu.

Żółtka ucieramy na puch z masłem, cukrem i cukrem waniliowym.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Tak powstałą masę łączymy z ryżem, dodajemy namoczone i odsączone rodzynki i
ubite białak jaj.

Delikatnie mieszamy.

Masę wkładamy do wysmarowanej masłem formy.

Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, układamy na ryżu.

Na jabłka możemy nałożyć suszoną żurawinę.Ja akurat zapomniałam kupić żurawinę
i zrobiłam bez niej. :)

Zapiekamy w temp 180 stopni przez 45 minut.

Smacznego!