Sposób przygotowania:
Rzymska zapiekanka
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach.
Posiekać 1 cebulę i 2 ząbki czosnku, podsmażyć na oleju, gdy będą złote dodać mięso i podsmażyć.
Na patelnię dodać pomidory. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Drugą cebulę drobno posiekać. Kapustę posiekać, w garnku podgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać kapustę i wlać 100 ml wody, doprawić solą i pieprzem. Kapustę dusić około 5-10 minut. Odcedzić.
W garnku rozgrzać masło, rozprowadzić w niej mąkę, dodać bulion i mleko, zagotować, sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać ziemniaki, mięso, kapustę i starty ser.
Każdą warstwę przelewać sosem. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30 minut w 180 stopniach.
Posiekać 1 cebulę i 2 ząbki czosnku, podsmażyć na oleju, gdy będą złote dodać mięso i podsmażyć.
Na patelnię dodać pomidory. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Drugą cebulę drobno posiekać. Kapustę posiekać, w garnku podgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać kapustę i wlać 100 ml wody, doprawić solą i pieprzem. Kapustę dusić około 5-10 minut. Odcedzić.
W garnku rozgrzać masło, rozprowadzić w niej mąkę, dodać bulion i mleko, zagotować, sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać ziemniaki, mięso, kapustę i starty ser.
Każdą warstwę przelewać sosem. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30 minut w 180 stopniach.