Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z miesem mielonym
Cebulę i paprykę zieloną pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju, aż składniki będą miękkie. Szynkę zmielić w maszynce do mięsa. Zmielone mięso przyprawić solą, pieprzem, 1 łyżką słodkiej papryki, ostrą papryką oraz majerankiem. Wszystko mieszamy i tak przyprawione mięso dodajemy do smażącej się cebuli i papryki. Składniki mieszamy i smażymy na patelni. W międzyczasie dodajemy starty ząbek czosnku, roztarty w moździerzu kmin rzymski oraz resztę słodkiej papryki. Wszystkie składniki zalewamy przecierem pomidorowym i smażymy około 10 minut aby smaki się wymieszały. Na sam koniec dodać czerwoną fasolę i wszystko wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, na spód wyłożyć większą część makaronu, na to sos, następnie potarty ser żółty i wyłożyć resztę makaronu. Na wierzch kładziemy pokrojony w plastry ser mozzarella. Całość zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut. Smacznego