Sposób przygotowania:
Zapiekanka w garnku rzymskim
Garnek rzymski namocz przez 30 min w wodzie ( cały garnek zarówno pokrywa jak i dno musi być zamoczone. Po tym czasie wytrzyj garnek. Na spód połóż masło, przykryj je cebulą pokrojoną w pół krążki. Następnie połóż pietruszkę pokrojoną w kostkę, marchewkę pokrojoną w krążki. Kurczaka pokrojonego w większe kawałki podsmaż na patelni z majerankiem i pieprzem ziołowym. Teraz kurczaka połóż na marchewce. Kabaczek pokrój na krążki i połóż na kurczaku, tak samo zrób z pieczarkami. Warzywka wysmaruj koncentratem pomidorowym. Brokuła podziel na małe różyczki i poukładaj ciasno na warzywach, na brokuł w paski pociętą paprykę. Teraz zetrzyj na dużych oczkach ser. W osobnym pojemniczku zmieszaj jaja z mlekiem i łyżeczką pieprzu czarnego. Wylej to na zapiekankę polewając od jednego końca do drugiego. Przykryj pokrywką i wstaw do zimnego piekarnika! UWAGA! Garnek rzymski wkładamy do zimnego piekarnika inaczej garnek pęknie Zapiekamy 30 min w temp 90*C a następnie zwiększamy temp do 150*C i jeszcze pieczemy przez 45min UWAGA! Nie odkrywamy pokrywki w trakcie zapiekania Smacznego