LadyTrashka

LadyTrashka

Kucharz
[Przepisów: 5]

Zapiekanka ze szparagami, dynią i orzeszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna sycąca zapiekanka zawierająca jedno z najlepszych połączeń smakowych - szparagi i orzeszki ziemne. Do tego orzeźwiająca dynia i szczypta Orientu w postaci baharatu - mieszanki m.in. kardamonu, goździków, kminu rzymskiego, kolendry i cynamonu.

Zapiekanka ze szparagami, dynią i orzeszkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka ze szparagami, dynią i orzeszkami

 

  • Pęczek dorodnych zielonych szparagów
  • Mielone mięso z wołowej łopatki (500 g)
  • 16 kawałków dyni w occie
  • 4 garście prażonych orzeszków ziemnych bez soli
  • Opakowanie tartej mozzarelli (150 g)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki baharatu
  • 1 płaska łyżeczka soli

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ze szparagami, dynią i orzeszkami
Najpierw przez 10 minut gotujemy szparagi we wrzącej osolonej wodzie (oczywiście po uprzednim odłamaniu zdrewniałych końcówek), po czym wyjmujemy je i odstawiamy. Przez kolejne 10-15 minut smażymy mielone mięso (500 g) na oliwie z oliwek (3 łyżki), dodawszy doń 1 płaską łyżeczkę soli i 3 czubate łyżeczki baharatu. Bierzemy szklane naczynie żaroodporne i smarujemy je oliwą z oliwek (3 łyżki). Wykładamy je szparagami (nie kroimy, tylko zwijamy), następnie układamy warstwę mięsa, którą posypujemy prażonymi ziemnymi orzeszkami (4 garście), po czym układamy 16 sporych kawałków dyni w occie. Wszystko posypujemy mozzarellą (150 g). Na wierzch ostatniej warstwy wylewamy trochę esencji pozostałej po wysmażonym mięsie. Nakładamy przykrywkę i wstawiamy do piekarnika na 20 minut (nastawiwszy piekarnik na 200 stopni Celsjusza). Dzielimy zapiekankę na 4 części, wykładamy na talerze i cieszymy się smakiem. Smacznego!
Zapiekanka ze szparagami, dynią i orzeszkami
Dorodne zielone szparagi to nieodzowny element tego dania.
Zapiekanka ze szparagami, dynią i orzeszkami
Kusi podniebienie nawet przed wstawieniem do piekarnika.
Zapiekanka ze szparagami, dynią i orzeszkami
A po wyjęciu z piekarnika wprost nie można się oprzeć...