Sposób przygotowania:
Zapiekanka ze szparagami, dynią i orzeszkami
Najpierw przez 10 minut gotujemy szparagi we wrzącej osolonej wodzie (oczywiście po uprzednim odłamaniu zdrewniałych końcówek), po czym wyjmujemy je i odstawiamy. Przez kolejne 10-15 minut smażymy mielone mięso (500 g) na oliwie z oliwek (3 łyżki), dodawszy doń 1 płaską łyżeczkę soli i 3 czubate łyżeczki baharatu. Bierzemy szklane naczynie żaroodporne i smarujemy je oliwą z oliwek (3 łyżki). Wykładamy je szparagami (nie kroimy, tylko zwijamy), następnie układamy warstwę mięsa, którą posypujemy prażonymi ziemnymi orzeszkami (4 garście), po czym układamy 16 sporych kawałków dyni w occie. Wszystko posypujemy mozzarellą (150 g). Na wierzch ostatniej warstwy wylewamy trochę esencji pozostałej po wysmażonym mięsie. Nakładamy przykrywkę i wstawiamy do piekarnika na 20 minut (nastawiwszy piekarnik na 200 stopni Celsjusza). Dzielimy zapiekankę na 4 części, wykładamy na talerze i cieszymy się smakiem. Smacznego!