Saciwi z kury (Gruzja)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kurę oczyścić, starannie umyć i podgotować w osolonej wodzie. Następnie wyjąć,

Saciwi z kury (Gruzja)

Składniki:

Saciwi z kury (Gruzja)

 

  • 1 kura

  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szkl wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1 duża cebula
  • 1 szkl rosołu
  • 1 łyżka mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 1/2 małej ostraj papryki
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Saciwi z kury (Gruzja)
Kurę oczyścić, starannie umyć i podgotować w osolonej wodzie. Następnie wyjąć, ostudzić, posmarować masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy będzie miękka podzielić na porcje. Przygotować sos: cebule obrać, posiekać jak najdrobniej, wrzucić do rondelka, wlać wody, poddusić około 10 minut, dodać mąkę, rosół, ocet, posiekaną pietruszkę, utarty z solą czosnek, zmieloną kolendrę. Porcje kury włożyć do sosu, gotować 5-10 minut na wolnym ogniu. Orzechy razem z ostrą papryczką utłuc w moździerzu lub przepuścić przez maszynkę, dodać szafran rozprowadzony w gorącej wodzie, dobrze wymieszać. Saciwi z drobiu podaje się zawsze na zimno.