czarownica

czarownica

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Sajgonki od czarownicy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na obiad smaczne sajgonki z sosem sojowym zawijane w papier ryżowy

Sajgonki od czarownicy

Składniki:

Sajgonki od czarownicy

 

  • 2 opakowania papieru ryżowego
  • 30 dkg. mięsa mielonego
  • 1 makaron sojowy Tao-Tao
  • 1 słoiczek mieszanki chińskiej (kiełki fasoli, marchewka, kasztany wodne,pędy bambusa, czerwona papryka)
  • 6 grzybków mung
  • 1 cebula
  • sos sojowy Tao-Tao, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Sajgonki od czarownicy
Grzybki mung namoczyć 20 minut we wrzącej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na małej ilości oleju dodać mięso i smażyć ok.10 min. Grzybki odcedzić pokroić w paseczki dodać do mięsa, mieszankę odcedzić dorzucić do reszty cały czas smażąc,co jakiś czas mieszać. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodać do farszu, doprawić. Na namoczony papier ryżowy nakładać po łyżce farszu i zwijać jak krokiety, smażyć w głębokim oleju (jak frytki). Wyciągać na papier śniadaniowy aby pozbyć się zbyt dużej ilości tłuszczu.