SUPERPRZEPIS

Sajgonki z krewetkami

  • 5
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Sajgonki z krewetkami Więcej zdjęć (3)

Malutkie sajgonki wypełnione farszem z pieczarek i krewetek z dużą ilością zielonej natki pietruszki.

Składniki:

Sajgonki z krewetkami

 

  • pieczarki 300g
  • krewetki koktajlowe 200 g
  • natka pietruszki posiekana 4 łyżki
  • czosnek ząbki 4 szt.
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • papier ryżowy 10 szt.
  • olej do smażenia
  • SOS DO SAJGONEK:
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • olej sezamowy _1 łyżeczka
  • kilka kropli octu winnego

 

Sposób przygotowania:

Sajgonki z krewetkami
Mrożone krewetki opłucz gorącą wodą i zostaw na sitku do odsączenia. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj krewetki, drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę, często mieszając. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Oczyszczone pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż na rozgrzaną patelnię i często mieszając smaż do czasu odparowania powstającego soku.
Usmażone pieczarki mieszaj z wcześniej przygotowanymi krewetkami i w razie potrzeby dopraw do smaku pieprzem i solą.
Pojedyncze płaty papieru ryżowego namocz w letniej wodzie, tylko zamocz i od razu wyjmuj. Odkładaj na drewnianą deseczkę, aby płaty naleśników ryżowych zmiękły i lekko przeschły.
Następnie na każdym płacie papieru połóż 1 łyżkę farszu i delikatnie roluj, zawijając boki naleśnika do środka. Najlepiej jest to robić na deseczce.
Przygotuj wszystkie sajgonki, a dopiero później je smaż.
Możesz je smażyć w głębokim oleju, ale lepiej wlej na patelnię tylko 1 cm oleju i krótko smaż tak, aby się ładnie przyrumieniły z obu stron.
Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru oleju.
Przygotuj sos do maczania sajgonek, mieszając 3 łyżki sosu sojowego z 1 łyżeczką oleju sezamowego i kilkoma kroplami octu winnego.
Sajgonki z krewetkami
Sajgonki z krewetkami najlepiej smakują z dużą ilością zielonej natki pietruszki.
Sajgonki z krewetkami
Sajgonki krótko smażę tak, aby się ładnie przyrumieniły z obu stron.

Tagi:

sosy krewetki