Sposób przygotowania:
Sajgonki z krewetkami
Mrożone krewetki opłucz gorącą wodą i zostaw na sitku do odsączenia. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj krewetki, drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę, często mieszając. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Oczyszczone pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż na rozgrzaną patelnię i często mieszając smaż do czasu odparowania powstającego soku.
Usmażone pieczarki mieszaj z wcześniej przygotowanymi krewetkami i w razie potrzeby dopraw do smaku pieprzem i solą.
Pojedyncze płaty papieru ryżowego namocz w letniej wodzie, tylko zamocz i od razu wyjmuj. Odkładaj na drewnianą deseczkę, aby płaty naleśników ryżowych zmiękły i lekko przeschły.
Następnie na każdym płacie papieru połóż 1 łyżkę farszu i delikatnie roluj, zawijając boki naleśnika do środka. Najlepiej jest to robić na deseczce.
Przygotuj wszystkie sajgonki, a dopiero później je smaż.
Możesz je smażyć w głębokim oleju, ale lepiej wlej na patelnię tylko 1 cm oleju i krótko smaż tak, aby się ładnie przyrumieniły z obu stron.
Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru oleju.
Przygotuj sos do maczania sajgonek, mieszając 3 łyżki sosu sojowego z 1 łyżeczką oleju sezamowego i kilkoma kroplami octu winnego.
Oczyszczone pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż na rozgrzaną patelnię i często mieszając smaż do czasu odparowania powstającego soku.
Usmażone pieczarki mieszaj z wcześniej przygotowanymi krewetkami i w razie potrzeby dopraw do smaku pieprzem i solą.
Pojedyncze płaty papieru ryżowego namocz w letniej wodzie, tylko zamocz i od razu wyjmuj. Odkładaj na drewnianą deseczkę, aby płaty naleśników ryżowych zmiękły i lekko przeschły.
Następnie na każdym płacie papieru połóż 1 łyżkę farszu i delikatnie roluj, zawijając boki naleśnika do środka. Najlepiej jest to robić na deseczce.
Przygotuj wszystkie sajgonki, a dopiero później je smaż.
Możesz je smażyć w głębokim oleju, ale lepiej wlej na patelnię tylko 1 cm oleju i krótko smaż tak, aby się ładnie przyrumieniły z obu stron.
Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru oleju.
Przygotuj sos do maczania sajgonek, mieszając 3 łyżki sosu sojowego z 1 łyżeczką oleju sezamowego i kilkoma kroplami octu winnego.
Sarenka
mali.na
kołczu
anemon
jaNina