marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sajgonki z mięsem drobiowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso z kurczaka lub indyka opłukać,osuszyć,zmielić nawet dwukrotnie,doprawić,zmieszać z warzywami,zawinąć w papier ryżowy w rolki.Usmażyć.

Sajgonki z mięsem drobiowym.

Składniki:

Sajgonki z mięsem drobiowym.

 

  • 300 g.mielonego mięsa indyczego lub z kurczaka,
  • pędy bambusa,
  • 2 duże marchewki,
  • przyprawa"5 smaków"
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • kilka kropel octu ryżowego,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • arkusze papieru ryżowego.

Sposób przygotowania:

Sajgonki z mięsem drobiowym.
Mięso z kurczaka lub z piersi indyczej opłukać,osuszyć,zmielić nawet dwukrotnie w maszynce do mięsa,wbić jedno jajo surowe,oczyszczoną marchew,opłukać,pokroić w słupki,dodać pędy bambusa,doprawić sosem sojowym,octem ryżowym,przyprawą "5 smaków",pieprzem i solą.Wymieszać całość i kłaść na arkusz namoczonego papieru ryżowego łyżkami farsz drobiowy i zwinąć mocno w rolkę itd.Rozgrzać olej w woku lub na patelni i kłaść sajgonki na rozgrzany tłuszcz.Smażyć z 5-6 min.delikatnie obracając je łopatką kuchenną dokoła.Po usmażeniu wyjąć cedzakiem,osączyć z tłuszczu i podawać udekorowane kwiatkami z marchewki z makaronem ryżowym lub sojowym.