Sposób przygotowania:
Sajgonki z mięsem drobiowym.
Mięso z kurczaka lub z piersi indyczej opłukać,osuszyć,zmielić nawet dwukrotnie w maszynce do mięsa,wbić jedno jajo surowe,oczyszczoną marchew,opłukać,pokroić w słupki,dodać pędy bambusa,doprawić sosem sojowym,octem ryżowym,przyprawą "5 smaków",pieprzem i solą.Wymieszać całość i kłaść na arkusz namoczonego papieru ryżowego łyżkami farsz drobiowy i zwinąć mocno w rolkę itd.Rozgrzać olej w woku lub na patelni i kłaść sajgonki na rozgrzany tłuszcz.Smażyć z 5-6 min.delikatnie obracając je łopatką kuchenną dokoła.Po usmażeniu wyjąć cedzakiem,osączyć z tłuszczu i podawać udekorowane kwiatkami z marchewki z makaronem ryżowym lub sojowym.