Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Sajgonki z pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne sajgonki w mojej wersji przygotowania. Połączenie składników uważam za udane.

Sajgonki z pieczarkami

Składniki:

Sajgonki z pieczarkami

 

  • 300g wieprzowiny
  • 200g pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 7 płatów papieru ryżowego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 natki pietruszki
  • oliwa do smażenia
  • sos słodki chili Tao Tao

Sposób przygotowania:

Sajgonki z pieczarkami
Mięso kroimy na bardzo cienkie paski, podsmażamy na oliwie - wyciągamy do miseczki. Pieczarki także kroimy na cienkie paski, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, następnie dodajemy pokrojoną drobno cebulę i poszatkowaną na grubych oczkach tarki marchew. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wkładamy z powrotem mięso, dodajemy sos sojowy, chwilę mieszamy - odstawiamy.



Papier ryżowy namaczamy dosłownie na 20 sekund w ciepłej wodzie, przekładamy na deskę, po kilku sekundach papier zmięknie i możemy zwijać farsz. Gdy mamy papier na desce dodajemy do farszu posiekaną natkę pietruszki i całość mieszamy.



Łyżkę farszu nakładamy na placek ryżowy i zawijamy jak gołąbki. Zawinięte smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim ( tyle aby przykryło sajgonki)tłuszczu. Smażymy na złoty kolor.



Przekładamy na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu,układamy na talerzu, podajemy

z sosem. Smacznego

Tagi:

sosy