jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Sakiewki z niespodzianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zachęcają one do spożycia nie tylko zapachem, smakiem ale i wyglądem

Sakiewki z niespodzianką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sakiewki z niespodzianką

 

  • Składniki:
  • 6 kotletów schabowych,
  • 25 dag pieczarek,
  • 0,5 szklanki zielonego groszku,
  • 1/3 bakłażana,
  • Sól, pieprz,
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego,

 

Sposób przygotowania:

Sakiewki z niespodzianką
Pokrojone w plasterki pieczarki przysmażamy. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku. Gdy będą już miękkie dokładamy do nich pokrojonego w drobną kostkę bakłażana. Całość smażymy około 5 minut. Groszek gotujemy do miękkości . Odcedzany dokładamy do farszu.Opłukane i osuszone mięso delikatnie rozbijamy i doprawiamy. Na tak przygotowane mięso wykładamy po sporej łyżce farszu. Następnie Formujemy kształt sakiewki zawijając mięso ku górze. U góry związujemy je nicią. Umieszczone w naczyniu żaroodpornym sakiewki pieczemy około 30 minut w 180°C podlewając powstałym sosem.Przed podaniem usuwamy nici.
Sakiewki z niespodzianką
Do usmażonych pieczarek dodajemy obgotowany groszek
Sakiewki z niespodzianką
Gotowe nadzienie wykładamy na rozbite i doprawiane mięso
Sakiewki z niespodzianką
Formujemy sakiewki zawijając mięso do góry i związując je sznurkiem.

Tagi:

bakłażan