Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Sakiewki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

sakiewki na zielono ze szpinakiem

Sakiewki ze szpinakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sakiewki ze szpinakiem

 

  • 20 dag szpinaku
  • 1 cebula
  • 50 ml oleju
  • sól i pieprz
  • szczypior

 

  • Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Sakiewki ze szpinakiem
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo wlewamy mleko i wodę, ciągle energicznie mieszając ciasto. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, ktory zlewamy do ciasta. na patelni smażymy po obu stronach cienkie naleśniki.

Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju i dodajemy do niej szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Na środku naleśnika układamy 1-2 lyżki ciepłego szpinaku i za pomocą długiego szczypiorku spinamy boki naleśnika (tak jak na zdjęciu). Podajemy na ciepło lub na zimno.
Sakiewki ze szpinakiem
Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju i dodajemy do niej szpinak.
Sakiewki ze szpinakiem
Na środku naleśnika układamy 1-2 lyżki ciepłego szpinaku
Sakiewki ze szpinakiem
Etap 3