Sposób przygotowania:
Sakiewki ze szpinakiem i kalarepą
Do 3 szklanek mąki dodajemy sól, olej, wodę, mieszamy łyżką, stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając ciasto aby było luźnej konsystencji, ale nie za rzadkie. Następnie ciasto przykrywamy pokrywką od garnka na 2 minuty. Kalarepę kroimy w kostkę i gotujemy na półtwardo. Boczek kroimy w kostkę, cebulę siekamy, następnie przesmażamy 10 minut i dodajemy posiekany szpinak, solimy, pieprzymy, wciskamy czosnek, smażymy 5 minut, studzimy. Ciasto należy rozwałkować, następnie wycinamy średnią miseczką koła. Na każdy placek wykładamy łyżkę farszu, brzegi zwilżamy ciepłą wodą, zlepiamy brzegi tak aby powstała sakiewka, związujemy kawałkiem odciętej nitki z pora. Wodę doprowadzamy do wrzenia, następnie solimy, wrzucamy sakiewki i gotujemy do czasu wypłynięcia na wierzch.