xooxoo

xooxoo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Sakiewka ze szpinakiem z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo prosty sposób na pyszny obiad lub przekąskę. Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem gotowe w 30 minut.

Sakiewka ze szpinakiem z ciasta francuskiego

Składniki:

Sakiewka ze szpinakiem z ciasta francuskiego

 

  • Opakowanie gotowego ciasta francuskiego 275 g
  • opakowanie szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 mozzarelle
  • zioła prowansalskie
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Sakiewka ze szpinakiem z ciasta francuskiego
Masło rozgrzewamy na patelni a następnie wrzucamy na nie pokrojoną w kosteczkę cebulę i starty na tarce czosnek. Kiedy cebulka się zeszkli wrzucamy na patelnię szpinak, mieszamy co jakiś czas. Podgrzewamy do momentu aż wyparuje woda. Ciasto francuskie wyciągamy z opakowanie i kroimy na średniej wielkości kwadraty. Tak aby było ich 6. Na nie wykładamy szpinak. W między czasie kroimy pomidory na połówki i układamy na ciasto a następnie plastry mozzarelli. Na wierzch posypujemy ziołami i wkładamy do piekarnika. W piecu piec należy około 15 minut w temperaturze 200*.