Sposób przygotowania:
Sałakta z kurczakiem
Przygotować niezbędne składniki na sałatkę. Ryż paraboliczny ugotować na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, który zapobiega sklejaniu się ziaren ryżu. Ugotować ryż al dente. Filet z kurczaka opłukać dokładnie pod bieżącą wodą i ugotować w przyprawie do drobiu na miękko. Ryż odcedzić i ostudzić, wyjąć z woreczka i włożyć do miski, ugotowane filety pokroić w kostkę i dodać do ryżu. Ogórka umyć pod bieżącą wodą, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach i dodać do składników. Ze śmietany, majonezu,obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu oraz opłukanej i drobno posiekanej natki pietruszki wykonać sos i dodać do składników w sałatce. Przybrać listkami pietruszki. Schłodzić sałatkę przed podaniem.