Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Sałata z grzankami i orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Surówka ze zdrowym kwasem-linolenowym, należącym do grupy kwasów omega-3

Sałata z grzankami i orzechami włoskimi

Składniki:

Sałata z grzankami i orzechami włoskimi

 

  • Przepis na 4 porcje:
  • Sałata krucha (300 g)
  • Grzanki z 2 kromek (40 g) chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 6 posiekanych orzechów włoskich (30 g)
  • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki (30 g) oliwy z oliwek
  • Świeżo zmielony biały pieprz
  • Sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Sałata z grzankami i orzechami włoskimi

Umytą i osuszoną sałatę porwij na kawałki i włóż do miski. Dodaj grzanki, posiekany czosnek, posyp orzechami włoskimi, wymieszaj, skrop octem z czerwonego wina i oliwą, wymieszaj, lekko posól i posyp białym pieprzem, ponownie delikatnie wymieszaj.


161 kcal/1 porcję.


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla cukrzyków.



Tagi:

sałata chleb