ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Sałata z twarogiem i jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Serwujemy posypane mielonym pieprzem i ewentualnie solą

Sałata z twarogiem i jajkami

Składniki:

Sałata z twarogiem i jajkami

 

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 100g tłustego białego sera
  • 1 łyżka gęstego jogurtu bałkańskiego
  • kilka rzodkiewek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 jajka
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1litr wody źródlanej
  • 20 ml białego octu winnego

 

Sposób przygotowania:

Sałata z twarogiem i jajkami
Sałatę podziel na listki,opłucz i osusz.Porwij na kawałki i ułóż na talerzu.Twaróg wymieszaj z jogurtem,połową rzodkiewek,startych na drobnej tarce i posiekanym szczypiorkiem.Dopraw do smaku solą i pieprzem.Wymieszaj,po czym uformuj z masy twarogowej kluski.W rondlu zagotuj wodę z octem winnym.Na wrzątek wbij jajka i od razu przełóż je łyżką na druga stronę.Gdy tylko białko się zetnie,wyjmij.Na sałacie ułóż pozostałe rzodkiewki pokrojone w plasterki,kluski twarogowe i gorące jajka.Całość skrop oliwą z oliwek.