marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Sałatka Argentyńska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobra sałatka doskonała do potraw obiadowych.

Sałatka Argentyńska

Składniki:

Sałatka Argentyńska

 

  • niewielka główka sałaty roszponki,
  • 400 g marchewki
  • 150 g ugotowanej fasoli
  • 2 goździki
  • na sos:
  • 3-4 łyżki stołowe oleju
  • sok z cytryny
  • żółtko jaja ugotowanego na twardo
  • 1-2 łyżki koniaku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka musztardy

Sposób przygotowania:

Sałatka Argentyńska
Sałatę dokładnie opłucz pod wodą u osusz w wirówce lub poczekaj, aż ocieknie na papierowym ręczniku. Suche liście porwij na małe kawałki i włóż do miski. Oczyść i starannie umyj marchewkę i pokrój w słomkę lub zetrzyj na grubej tarce. Następnie podduś ja w niewielkiej ilości lekko osolonej wody z goździankami. Fasolę namocz na kilka godzin, a jeszcze lepiej poprzedniego dnia, pozostawiając na cała noc. Wymoczona ugotuj i odcedź. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sałatki, a następnie przygotuj sos. Widelcem rozetrzyj żółtko, dodaj łyżkę musztardy, olej, sok z cytryny i koniak oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Salaterkę lub głęboki półmisek wyłóż sałatkę, Półmisek wstaw na chwile do lodówki. Pięć minut przed podaniem polej sałatkę przygotowanym wcześniej sosem. Efektownie wygląda udekorowana oliwkami i posypana drobno posiekana natką pietruszki, ale równie dobrze możesz wymyślić własny sposób dekoracji. Smacznego

Tagi:

sosy sałata