Sposób przygotowania:
Sałatka Cezar
Grzanki zrobić z pokrojonego w grubą kostkę chleba wiejskiego, ułożonego na papierze do pieczenia i skropionego odrobiną oliwy z oliwek – około 15 minut piec w piekarniku o temp. 190 stopni.
Umyć i osuszyć liście sałaty, porwać na strzępy, pierś z kurczaka grillować lub usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Przygotować sos: do blendera wrzucić roztarty ząbek czosnku, filety anchois, sok z cytryny, sos worcestershire lub musztardę, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz. Zmielić na gładko, na koniec dodać żółtko jajka, które uprzednio należy zalać wrzątkiem i trzymać w nim około 2 minut – białko powinno się lekko ściąć. Wlewamy samo żółtko a białko wyrzucamy. Na koniec wsypujemy tarty parmezan i wszystko dobrze mieszamy. Sałatę należy dobrze wymieszać z sosem, następnie dodać pokrojoną w kawałki pierś kurczaka, grzanki, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Zamiast żółtka można dodać 2 łyżki majonezu , wtedy należy zmniejszyć ilość oliwy w sosie.
Umyć i osuszyć liście sałaty, porwać na strzępy, pierś z kurczaka grillować lub usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Przygotować sos: do blendera wrzucić roztarty ząbek czosnku, filety anchois, sok z cytryny, sos worcestershire lub musztardę, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz. Zmielić na gładko, na koniec dodać żółtko jajka, które uprzednio należy zalać wrzątkiem i trzymać w nim około 2 minut – białko powinno się lekko ściąć. Wlewamy samo żółtko a białko wyrzucamy. Na koniec wsypujemy tarty parmezan i wszystko dobrze mieszamy. Sałatę należy dobrze wymieszać z sosem, następnie dodać pokrojoną w kawałki pierś kurczaka, grzanki, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Zamiast żółtka można dodać 2 łyżki majonezu , wtedy należy zmniejszyć ilość oliwy w sosie.
głodomorekN
mniam!! ;-))))