Książka Kucharska: Zimny bufet

Sałatka Cezar

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klasyczna sałata z ameryka

Sałatka Cezar

Składniki:

Sałatka Cezar

 

  • 2 garście domowych grzanek zrobionych w piekarniku z chleba wiejskiego
  • 1 jajko
  • 2 fileciki anchois
  • sałata rzymska lub lodowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • kilka kropel sosu Worcestershire albo 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 pierś z kurczaka
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Sałatka Cezar
Grzanki zrobić z pokrojonego w grubą kostkę chleba wiejskiego, ułożonego na papierze do pieczenia i skropionego odrobiną oliwy z oliwek – około 15 minut piec w piekarniku o temp. 190 stopni.



Umyć i osuszyć liście sałaty, porwać na strzępy, pierś z kurczaka grillować lub usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Przygotować sos: do blendera wrzucić roztarty ząbek czosnku, filety anchois, sok z cytryny,  sos worcestershire lub musztardę, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz. Zmielić na gładko, na koniec dodać żółtko jajka, które uprzednio należy zalać wrzątkiem i trzymać w nim około 2 minut – białko powinno się lekko ściąć. Wlewamy samo żółtko a białko wyrzucamy. Na koniec wsypujemy tarty parmezan i wszystko dobrze mieszamy. Sałatę należy dobrze wymieszać z sosem, następnie dodać pokrojoną w kawałki pierś kurczaka, grzanki,  posypać świeżo zmielonym pieprzem.



Zamiast żółtka można dodać 2 łyżki majonezu , wtedy należy zmniejszyć ilość oliwy w sosie.